Staal no.: 1330
Naam: Mafamuti
Botanische naam: Newtonia glandulifera (Pellegr.) G.C.C. Gilbert & Boutique
Familie: Fabaceae
Gebied: Tropische regenwouden van Nigeria, Ghana, Ivoorkust en Kameroen
Herkomst monster: Mozambique.
Vol. massa: Tijdens de meting was deze 1123 kg/m³, bij 3,8% vochtgehalte.
Algemeen: : De boom kan een hoogte bereiken van 30 m. De stam is cilindrisch, recht en tot 26 m lang en heeft een diameter van 1 m, boven de korte wortellijsten. De boom staat bekend om zijn grote weelderige bladeren, die voor een dichte schaduw zorgen onder de boom.
Techn. gegevens: Mijn monster is roodbruin. De draad van de monsters kan recht of soms golvend zijn en nerf van de monsters is fijn. Het oppervlak van de aangeboden monsters kan beschadigd zijn door de inspringels die tijdens het zagen of schaven zijn ontstaan. Dit kan door de golvende draad zijn ontstaan of door de aanwezigheid van de harsen. De monsters met een rechte draad zijn, volgens de literatuur, gemakkelijk te bewerken, met verschillende gereedschappen. Het hout van Newtonia glandulifera bevat natuurlijke oliën en harsen en kan er voor zorgen dat een lijm niet goed hecht en er een zwakke verbinding ontstaat.
Gebruik: Meubels, constructiematerialen en decoratieve voorwerpen.
Opmerking: : De informatie voor dit kaartje komt uit diverse bronnen. Gecontroleerd door Thünen Institut.
Pakket: 151 juni 2024
Staal no.: 1322
Naam: Araracanga
Botanische naam: Aspidosperma megalocarpon Müll. Arg.
Familie: Apocynaceae
Gebied: Mexico, Centraal- Amerika,Tropisch Zuid-Amerika en zuidelijk Brazilië. Herkomst : Bolivia.
Herkomst monster: Bolivia
Vol. massa: Tijdens de meting was deze 727 kg/m³, bij 12,4% vochtgehalte.
Algemeen: Aspidosperma megalocarpon is een groenblijvende boom van 7 tot 30 m hoog. De stam kan voor het grootste deel van de hoogte takloos zijn. De stam kan een diameter hebben van 0,2 tot 0,8 m. de boom heeft een brede band van bijna wit tot lichtbruin spint.
Techn. gegevens: Het kernhout van mijn monster is licht bruin met donkere bruine en witte strepen. De draad is recht, maar soms is de draad kruisdradig of onregelmatig. De nerf is fijn tot matig grof. Het hout is hard en zeer duurzaam bij contact met het grondoppervlak. Het is goed bestand tegen schimmels en houtboorders en matig bestand tegen termieten. Het droogt traag, waarbij er kans is op vervorming. Het hout is moeilijk te bewerken. Het gebruik van elektrisch gereedschap met hardmetaal of stellietpunt is aan te bevelen. Bij het gebruik van spijkers en schroeven is voorboren noodzakelijk. Lijmen is alleen geschikt bij gebruik binnenshuis.
Gebruik: zware bruggen, spoorbielzen, deurposten, zwaar timmerwerk, industriële vloeren, hydraulische werken in zoet water.
Opmerking: De informatie voor dit kaartje komt uit diverse bronnen.
Pakket: Pakket 150 december 2023