Staal no.: 1269
Naam: Wit ebben
Botanische naam: Diospyros malabarica (Desr.) Kostel.***
Familie: Ebenaceae subfam. Papilionoideae
Gebied: India, Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Cambodja, Laos, Maleisië en Indonesië
Herkomst monster: Zuidoost Azië
Vol. massa: 867 kg/m3 aan het monster gemeten
Algemeen: The Plant List erkent 725 soorten van het geslacht Diospyros. De overige 825 genoemde soorten zijn synoniemen of soorten waarvan de gegevens nog worden gecontroleerd. De altijd groenblijvende boom is 15-37 m hoog met een diameter van 0,7 m. De rechte cilindrische stam is over een lengte van 10-20 m takvrij. De boom levert naast bruikbaar hout ook eetbaar fruit en bestanddelen voor verfmateriaal. Of een boom van een bepaalde soort kernhout produceert hangt af van diverse omstandigheden.
Techn. gegevens: Het eventuele kernhout kan zwart, geelachtig of bruinachtig zijn met donkere, strepen. De draad is meestal recht, de nerf is fijn. Het hout is hard en zeer duurzaam. Het is matig te drogen. Het spint is taaier dan, en bijna net zo hard als, het kernhout.
Gebruik: Onder andere muziekinstrumenten vooral vingerborden en sleutels van gitaren, golfclubkoppen, inlegwerk, kleine bomen met weinig of geen kernhout worden plaatselijk gebruikt voor palen, balken, spanten, vensterbanken en delen van landbouwwerktuigen.
Opmerking: De informatie voor dit kaartje komt uit diverse bronnen. *** (H) is de waardering volgens www.theplantlist.org.
Pakket: 144, december 2020, gecontroleerd door: Nico Heijne en Marga Lambregtse

Login om meer te lezen...