Boekbesprekingen - detail
11 juni 2011  Bark, The intimate look at the World's trees
Tjerk Miedema

Het is alom bekend dat de duizenden houtsoorten prachtige structuren en kleurschakeringen bieden. De Fransman Cédric Pollet is ruim 10 jaar achtereen over alle continenten gereisd om de bomen met de mooiste schors in hun meest boeiende structuren en kleuren te fotograferen. Vaak zijn deze nog sprekender dan die van de houtsoorten. Recent verscheen zijn werkelijk uitstekende fotoboek over dit onderwerp.
De schorsfoto’s zijn ingedeeld naar herkomst van de bomen op vijf continenten
en toont talloze bomen die zich kenmerken door een bijzonder mooie of opvallende schors. En dat zijn er nogal wat, het boek omvat tientallen boomsoorten en zo’n 400 foto’s. Elke schorsfoto is een kunststuk op zich die wordt vergezeld van de boom in zijn natuurlijke omgeving. Alle foto’s zijn voorzien van hun botanische naam, hun medische- of constructie-eigenschappen, beschrijvingen en vele bijzonderheden.
Met zijn achtergrond als landschapsarchitect raakte Pollet gefascineerd door de ongelooflijke schoonheid van de boomschors. Tien jaar geleden nam hij de ietwat onorthodoxe beslissing zich beroepsmatig volledig aan de natuur-fotografie van schors te wijden. Hij reisde onvermoeibaar door 25 landen en
momenteel voorziet hij in zijn onderhoud door publicaties, fotoafdrukken, speciale kaarten, tentoonstellingen en onderwijs workshops. Recentelijk reisde Pollet naar Mexico om met IWCS (International Wood Collectors Society) lid Alan Curtis schors te fotograferen.
Dit boek is werkelijk een aanrader. Het is een boek voor boomliefhebbers en voor degenen die gewoon van mooie foto’s, structuren en kleuren houden. Het is een boek om op de salontafel te leggen en er steeds weer naar te grijpen. Het grootformaat maakt dat alle voortreffelijke foto’s goed tot hun recht
komen in een kwalitatief zeer goede uitgave. Het boek is voorzien van een index met botanische- en gewone namen. Geïnteresseerden kunnen gemakkelijk via de website van Pollet of die van de internet boekwinkels een indruk van de inhoudsopgave, de boomsoorten en enige bladzijden verkrijgen.

Opgemerkt moet worden dat de prijzen van het boek nogal verschillen.
Auteur Cédric Pollet; uitgave: 2010; uitgever: Frances Lincoln; taal: Engels, Frans, Duits en Japans;
Formaat: gebonden; bladzijden 192; 400 kleurenfoto’s; breedte 24,5 cm; hoogte 33,0 cm; dikte 2,4 cm;
gewicht 1,692 kg. ISBN: 9780711231375.

Kleve, maart 2011

terug naar boekbesprekingen overzicht