Boekbesprekingen - detail
21 december 2010  Fotogids Mossen
Door Klaas van Dort, Chris Buter
Nog nooit was het herkennen van mossen zo eenvoudig. Uit ervaring weten de auteurs dat de meeste mossoorten goed zijn te herkennen met behulp van foto’s. Hierin voorziet de Fotogids Mossen dan ook ruimschoots. Met prachtige full color foto’s zijn maar liefst 601 soorten en variëteiten te onderscheiden. In totaal worden 721 soorten behandeld. De niet afgebeelde soorten worden kort beschreven.
De mossen in deze fotogids zijn overzichtelijk ingedeeld per groeiplaats, omdat vrijwel elke soort een ecologische voorkeur heeft. De aanwezige soorten zijn zo snel terug te vinden, of de lezer nu in het bos staat, aan de waterkant of op de hei. In een vaste volgorde komen de specifieke kenmerken aan bod, waaronder de groeivorm, vertakking en blad. De nadruk ligt op veldkenmerken en de verschillen met vermeende dubbelgangers. Dankzij de uitstekende foto’s, die vaak een inzet bevatten van een essentieel detail, kan de lezer het overgrote deel van de mossen in Nederland en België in een oogopslag op naam brengen. Zonder al te veel bladeren is ook vergelijking van soorten binnen hetzelfde geslacht mogelijk, doordat de mossen zijn gerangschikt op wetenschappelijke naam. Om de vergelijking te vergemakkelijken zijn sterk gelijkende soorten zoveel mogelijk op een pagina geplaatst.
Door het heldere taalgebruik en de talloze afbeeldingen is de Fotogids Mossen bijzonder geschikt voor de beginnende mossenzoeker, maar door de volledigheid ook een aanrader voor de professional.

Mosherkenning op basis van uiterlijk en groeiplaats
Fotograaf: Bart Horvers
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 384p., 16,5 x 24,5 cm, genaaid gebonden, full colour foto’s
ISBN: 978 90 5011 312 0
Prijs: € 49,95

 

terug naar boekbesprekingen overzicht