agenda - detail
24 juni 2017  The Secret of the Wooden Books
Zoals jullie weten ben ik in het verleden nogal met xylotheken bezig geweest.
Wel, er was hierover in Groningen altijd een vraag waar de drie boekdelen, die nog in Groningen zijn, vandaan komen.
Begin 19de eeuw kregen de universiteiten van Franeker, Harderwijk en Leiden ieder een xylotheek geschonken. Jaren daarna duiken in Groningen opeens drie boekdelen op die veel gelijkenis hebben met die drie universiteitscollectes. Allerlei verhalen doen de ronde.
Nu hebben enige studentes hierover onderzoek gedaan en de bevindingen presenteren zij in een tentoonstelling in het Groninger Universiteitsmuseum, van 24 juni tot 29 oktober. Zie de bijlage.

De Rijksuniversiteit Groningen is een internationaal georiƫnteerde universiteit, geworteld in Groningen, de City of Talent. Al 400 jaar staat kwaliteit centraal. Met resultaat: op invloedrijke ranglijsten bevindt de RUG zich op een positie rond de top honderd.

Het Botanisch Museum werd in 1870 opgericht. In de eerste plaats was het museum bedoeld voor het onderwijs, maar buitenstaanders konden er ook terecht. Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft het museum gefunctioneerd voor studenten.
De collectie bestaat uit 2500 eenheden: gedroogde vruchten en zaden, bloemen en paddenstoelen geconserveerd in alcohol, fossielen met afdrukken van planten en botanische modellen. Ze zijn op veldexcursies verzameld, aangekocht of als geschenk verworven.

Bijzonder zijn drie exemplaren van een xylotheek uit ca. 1810, een houtbibliotheek die ooit uit 150 exemplaren heeft bestaan.

Het museum is gehuisvest op:
Oude Kijk in 't Jatstraat 7a, Groningen

Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag 13-17 uur. Toegang is gratis. N.B. Wegens een tentoonstellingsopbouw is het museum van 30 mei t/m 21 juni gesloten.


Klik hier voor meer informatie!


 

terug naar agenda overzicht